
Mieli ja tunteet ovat läsnä jokaisen yksilön elämässä koko ajan kuten myös jokaisessa urheilusuorituksessa.
Suomen fitnessurheilu ry. siirsi kilpailut kesäkuuhun huhtikuulta koronapandemian takia. Tämä harmittaa montaa kilpailijaa, jotka olivat jo dieettivaiheessa. Mentaaliharjoituksilla voi kuitenkin saada uuden näkökulman aiheeseen ja kisojen siirtymiseen.
Motivaatio on alati muuttuva tila, jota täytyy työstää sen ylläpitämiseksi. Erityisesti nyt vaikeina aikoina; korona, karanteeni ja salien suljetut ovet.
Nopeasti muuttuneesta tilanteesta johtuen voi motivaatio olla monella hukassa, koska kesken harjoituskauden tulleeseen muutokseen on vaikea suhtautua. Osalla on sali mennyt kiinni, osalla harjoitukset päättyneet vallitsevan tilanteen takia, osa joutunut karanteeniin kotiinsa.
Ensin olisi tärkeää hyväksyä tilanne ja rakentaa uusi lähtökohta ja näkökulma, eli nyt ei pääse treenaamaan kuten oli suunnitelmissa. Tilanteelle vihaisena tai surkeana oleminen ei hyödytä, koska se ei muuta tilannetta. Viha/ surkuttelu nostaa vain turhaa stressiä ja negatiivisia tunteita. Tilanteen hyväksymisen jälkeen lähdetään rakentamaan suunnitelmaa puhtaalta pöydältä ja mietitään vaihtoehtoisia ratkaisuja, miten tästä eteenpäin.
Pyri ohjaamaan ajatukset enemmän positiiviseen suuntaan ja kehitä ongelman ratkaisutaitoja: Esim.
"Ei pääse treenaamaan (negatiivinen ajatusmalli, joka leikkaa mahdollisuuksilta siivet)
-> mieti mieluummin, miten pääsisi treenaamaan (positiivinen, mahdollisuuksia avaava ajatusmalli)
-> kotitreeni" - Mieti mitä hyvää mahdollinen tauko treeneistä voi saada aikaan? Esimerkiksi kevyempi treenikausi auttaa hermostoa palautumaan, jolloin paluu kuntosalille voi saada aikaan todella hyvän kehityspyrähdyksen. Kotonakin voi treenata laadukkaasti, vaikka ei olisikaan välineitä käytössä. Kotitreeniin riittää esim. maljakon nostelu, tuolille istuminen jne.

Sinä valitset, miten päätät ajatella ja vietkö ajatuksesi sekä tunteesi (ajatukset ja tunteet ovat yhteydessä toisiinsa) kohti positiivista, ongelmista selviävään suuntaan, vai jäätkö paikoillesi murehtimaan ja annat vallitsevan tilanteen pilata motivaatiosi pitkälle tulevaisuuteen saakka!
Monelle urheilijalle esim. salilla tai treeneissä käynti on sosiaalinen hetki, jolloin nähdään kavereita. Monen salin mentyä kiinni tai jouduttua karanteeniin täytyy keksiä muita keinoja sosialisoitumaan. Mitä jos järjestetään kimppatreenit somessa tai whatsappissa? Tulisitko mukaan kotitreenin jalkapäivään? Kotitreeni on hyvä mielelle meillä kaikilla, oltiinpa kilpaurheilijoita tai ei.
